Vírusos és bakteriális fertőzések okozta torokfájás

Torokfájást általában a vírusos vagy bakteriális fertőzések okoznak.1 A torokfájás kialakulásáért mintegy 80 százalékban a vírusok felelősek; csak a megbetegedések 20 százalékát okozzák baktérium okozta fertőzések2.

Négy tény, amit a vírusos és bakteriális fertőzésekről tudni kell (3)

 1. A garat több ezer olyan fertőző vírusnak van kitéve, amelyek a belélegzett levegőben keringenek.
 2. Tipikusan az ilyen vírusok közé tartozik a rhinovírus, az influenzavírus, a koronavírus és a respiratórikus szinciciális vírus (RSV).
 3. Mivel a torokfájást általában vírusok okozzák, az antibiotikumok hatástalan kezelési módszernek bizonyulnak, és nem megfelelő alkalmazás esetén hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az organizmusok ellenállóbbakká váljanak bármilyen kezeléssel szemben.
 4. A súlyos vagy visszatérő torokfájás leggyakoribb bakteriális okai közé tartoznak az A csoportú streptococcusok (röviden GAS, az esetek 15-30%-ban); ezek gyakrabban fordulnak elő gyermekek és csecsemők esetében.

Amikor vírusokat és baktériumokat lélegzünk be, azok áthatolhatnak a nyálkahártya védőrétegén, és megfertőzhetik a garatban lévő nyákot. A kórokozók ezután elszaporodnak és károsítják a torokszövetet, ami gyulladás és torokfájás kialakulásához vezet. A gyulladás hatására a torok és a garat ürege bepirosodik, összeszűkül és irritálttá válik.

Vírusfertőzés vs. bakteriális fertőzés - Ismerje meg a különbséget!

A vírusos és bakteriális fertőzések okozta torokfájásnak sok közös tünete van, ami megnehezíti a kialakulás okának meghatározását, valamint a megfelelő kezelési módszer kiválasztását is. A torokfájást főleg (80%-ban) vírusok okozzák - az ilyen megbetegedések 3-5 napon belül általában maguktól gyógyulnak.

A vírusfertőzés vagy bakteriális fertőzés okozta torokfájás gyakori tünetei4:

 • Nyelési nehézség
 • Szúró érzés a torokban
 • Torokszárazság
 • Gombócérzés a torokban
 • Duzzadt nyirokcsomók (ezek a nyak és az állkapocs-csont közötti üregben tapinthatók ki)

Sajnos a bakteriális fertőzés orvosi segítség nélkül nem diagnosztizálható. Ha szeretné megtudni, hogy bakteriális fertőzése van-e, keresse fel a háziorvosát!

Különös figyelmet kell fordítani a 3 és 14 év közötti gyermekekre, mivel a statisztikák szerint náluk nagyobb valószínűséggel alakul ki bakteriális fertőzés.

A bakteriális vagy vírusos fertőzés megkülönböztetéséhez orvosa akár egy gyorstesztet is elvégezhet, amelyhez a torokból kenetet kell vennie. Ez segít meghatározni azt is, hogy mi lehet a legjobb kezelési módszer.

A vírusos és bakteriális torokfertőzések kezelése (5)

A vírusos fertőzés kezelése

A vírusfertőzésekkel elsődlegesen a szervezet saját immunrendszere veszi fel a harcot,ez viszont azt jelenti, hogy csak a tünetek kezelhetőek. A vírusos torokfertőzés rendkívül hatékonyan kezelhető pihenéssel és olyan házi gyógymódokkal, mint például a gyógyteák, a meleg borogatások és a helyi kezelések, például a torokfertőtlenítő szopogató tabletták és -spray-k használatával. Az antiszeptikus (fertőtlenítő) termékek szintén segítenek felvenni a harcot a szervezetben lévő kórokozókkal.

A Strepsils termékcsalád a torokfájás tüneteinek enyhítésére és kezelésére szolgáló termékek széles választékát kínálja. A torokfájás első tüneteinek megjelenésekor a Strepsils szopogató tabletta használatát javasoljuk, mivel a tabletta antiszeptikus (fertőtlenítő) hatású és enyhíti a fájdalmat.

Ha a torka rendkívül fáj és nagyon gyulladt, a Strepfen szopogató tabletta és spray tudja enyhíteni a fájdalmat és a gyulladást. Mindkét termék gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és ezáltal duzzanatcsökkentő hatású. Különösen a torokspray hosszantartó hatású, mivel akár 6 órán keresztül képes csökkenteni a fájdalmat és a gyulladás mértékét, ezért leginkább éjszakai használatra ajánljuk, hogy Ön nyugodtan alhasson.

A bakteriális fertőzés kezelése
Az enyhe bakteriális fertőzések a vírusfertőzésekhez hasonló módon kezelhetők, mivel a szervezet saját immunrendszere általában képes magától leküzdeni a bakteriális fertőzéseket.

Súlyosabb esetekben az orvosok általában antibiotikumot (kifejezetten a baktériumok elleni küzdelemre kifejlesztett gyógyszert) írnak fel. Bízzon azonban az orvos józan ítélőképességében, és ne követelje ki az antibiotikumos kezelést! Ha antiobiotikum-kúrát írtak fel Önnek, vegye komolyan a kúrát, és szedje be végig a felírt gyógyszert!

Az antibiotikumok nem megfelelő alkalmazása elősegíti a baktériumoknál az antibiotikum-rezisztencia, valamint a potenciális multirezisztens organizmusok (pl.: MRSA-fertőzés) kialakulását.

A torokfájás kialakulásának megelőzése

Vannak olyan módszerek, amelyekkel megerősítheti az immunrendszerét, és csökkentheti a torokfájás kialakulásának esélyét:

 • Táplálkozzon kiegyensúlyozottan, egyen sokféle gyümölcsöt és zöldséget (legalább napi öt adagot)!
 • Aludja ki magát - a legtöbb embernek 7-9 óra alvásra van szüksége!
 • Mozogjon rendszeresen, lehetőleg a szabadban!
 • Próbálja kerülni a stresszt, vagy dolgozzon ki stresszkezelési módszereket!
 • Kerülje az aktív és passzív dohányzást!
 • Fogyasszon sok folyadékot, hogy ne száradjon ki a torka!
 • Ha zárt térben tartózkodik, lehetőség szerint kerülje a huzatot és a légkondicionált környezetet, illetve használjon párásítót!