Az antibiotikumok hatásmechanizmusa

 

Mint természetes anyag, az antibiotikum képes elpusztítani a baktériumokat vagy gátolni azok szaporodását.

Ez a felfedezés megváltoztatta az orvostudományt.

Az antibiotikumok olyan természetes anyagok, amelyek mikroorganizmusokból, például baktériumokból és bizonyos gombafajokból alakultak ki. Ezek a mikroorganizmusok az élőhelyükön folytatott harcok során az antibiotikumokat fegyverként használják, amellyel más mikroorganizmusokat képesek elpusztítani. Egy skót kutató, Alexander Fleming az 1920-as évek végén fedezte fel a mikroorganizmusok ezen tulajdonságát, és az emberek javára hasznosította. Kísérletei révén felfedezte, hogy az antibiotikumok az emberi szervezetben lévő patogén baktériumokat is képesek elpusztítani. A felfedezett antibiotikumot penicillinnek nevezte el; ez volt az első olyan antibiotikum, amellyel sikeresen lehetett kezelni az emberek bakteriális fertőzéseit.

Az antibiotikumok különböző hatásmechanizmusai

A különböző antibiotikumok jelentősen eltérő módon hatnak a baktériumokra, ami nagyrészt az adott antibiotikum elkészítési módszerétől függ.

  • Baktericid hatásuk miatt elpusztítják a baktériumokat.
  • Bakteriosztatikus hatásuk segítségével olyan hatékonyan gátolják a baktériumok szaporodását, hogy az immunrendszer magától is képes felvenni a harcot a megmaradt kórokozókkal. Alapvető különbséget kell azonban tenni a szűk spektrumú, és a széles spektrumú antibiotikumok között - míg az előbbiek csak néhány baktériumtípus ellen hatásosak, addig az utóbbiak számos különböző baktériumtípus kezeléséhez használhatók fel.

Az antibiotikumok nem károsak az emberre, mivel nem károsítják az emberi sejteket, használatuk azonban számos más mellékhatással jár. Az antibiotikumok gyakran okoznak gyomor- vagy bélpanaszokat, kiütéseket és allergiás reakciókat, sokaknál pedig akár hasmenést is. Ennek az az oka, hogy az antibiotikumok nem csak a minket megbetegítő patogén (kórokozó) baktériumokat, de a bélflóránkban lévő jótékony bélbaktériumokat is elpusztítják,ezért fontos a probiotikumok szedése az antibiotikumos kezelés alatt és után, mivel a probiotikumok segíthetnek a bélflóra helyreállításában.

Ha az antibiotikumok szedésével kapcsolatban mellékhatásokat tapasztal, mindig konzultáljon kezelőorvosával vagy gyógyszerészével! Érdemes arról is tudni, hogy az antibiotikumok kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel,ezért mindig tájékoztassa kezelőorvosát arról, hogy milyen egyéb gyógyszereket szed, így a legmegfelelőbb gyógyszer kerül majd Önnek felírásra.