A torokfájás és a torokgyulladás gyakran a megfázás vagy az influenza első figyelmeztető jele. Ez egy elég kellemetlen megbetegedés, aminek a tünetei a megfázás előrehaladtával akár súlyosbodhatnak is. A házi gyógymódokon kívül azonban van néhány olyan gyakorlati tipp is, amelyek segíthetnek enyhíteni a torokfájás tüneteit.

A torokfájás kialakulásának megelőzése

Vannak olyan módszerek, amelyekkel megerősítheti az immunrendszerét, és csökkentheti a torokfájás kialakulásának esélyét:

 • Táplálkozzon kiegyensúlyozottan, egyen sokféle gyümölcsöt és zöldséget (legalább napi öt adagot)!
 • Aludja ki magát! - a legtöbb embernek 7-9 óra alvásra van szüksége
 • Mozogjon rendszeresen, lehetőleg a szabadban!
 • Próbálja kerülni a stresszt, vagy dolgozzon ki stresszkezelési módszereket!
 • Kerülje az aktív és passzív dohányzást!
 • Fogyasszon sok folyadékot, hogy ne száradjon ki a torka!
 • Ha zárt térben tartózkodik, lehetőség szerint kerülje a huzatot és a légkondicionált környezetet, illetve használjon párásítót!

A torokfájás enyhítése

Mivel enyhíthető a torokfájás?1

Összességében sokféleképpen lehet hatékonyan enyhíteni a torokfájást. A következő praktikák könnyen használhatók és kiválóan kiegészítik a helyileg ható torokfájás elleni készítmények hatásait.

Pihenés

A torokfájás enyhítése szempontjából az egyik legfontosabb dolog a pihenés. Az alvás ugyanis nemcsak az ember hangulatát javítja, hanem az egészséges immunrendszer fenntartása miatt is rendkívül fontos.

Kerülje az alkoholfogyasztást!

Ennek nyilvánvalónak kellene lennie, de sokan meg vannak győződve arról, hogy az alkohol fertőtleníti a torkot. Valójában azonban az ellenkezőjéről van szó: az alkohol még inkább kiszárítja a szöveteket, és súlyosbítja a torokgyulladást.

Kerülje a hangos beszédet és a hangszalagok megerőltetését!

Nap közben pihentesse a hangját, így a fájdalom nem fog súlyosbodni. A következő néhány napban már jobban fogja érezni magát.

Kerülje a dohányzást!

A dohányzás kiszáríthatja a garatot és gyulladás kialakulásához vezethet, ami súlyosbítja a torokfájást,ezért azt tanácsoljuk, hogy maradjon távol az olyan helyektől, ahol sok a füst, és ha dohányzik, a gyógyulás idejére hagyjon fel a dohányzással, vagy még jobb, ha kihasználja a lehetőséget, és megpróbál teljesen leszokni a dohányzásról.

Kerülje a túl forró ételeket és italokat!

Ideális esetben kerülje a forró ételek és italok fogyasztását, mivel ezek még jobban felerősíthetik a tüneteket, és súlyosbíthatják a fájdalmat. Az erősen fűszerezett, savas ételek (például citrusfélék) vagy rágós ételek fogyasztása nem ajánlott, mivel ezek még nehezebbé tehetik a nyelést.

Egyen és igyon bőségesen!

Ha fáj a torka, az étel lenyelésekor jelentkező fájdalom gondolata is elriaszthatja az étkezéstől. A szervezetnek azonban energiára és a megfelelő tápanyagokra van szüksége a gyógyuláshoz. Próbáljon meg levest enni, ha a szilárd ételek fogyasztása túlságosan fájdalmasnak bizonyul. A tyúkhúsleves például egy klasszikusan olyan étel, amellyel kiválóan kezelhető a torokfájás. A leves nem csak energiát ad - de enyhítheti a torok irritációját is. Fontos, hogy szervezet megfelelően hidratált maradjon, ezért fontos a sok folyadék fogyasztása!

Még egy jótanács

Ha a torokfájás néhány nap múlva sem szűnik meg teljesen, akkor is nyugodtan kezelheti magát a házi gyógymódokkal - akár a gyógyszerek szedése mellett is. A C-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer normális működéséhez. Sokan esküsznek a forró citromos vízre is - de figyelem: a C-vitamin nagyon érzékenyen reagál a hőre. Ezért a víz felforralása után várja meg, míg az langyosra hűl, mielőtt hozzáadja a citromlevet!

A torokfájás gyakori okai (2):

 • Vírusfertőzés, például megfázás és influenzavírus okozta garatgyulladás
 • Bakteriális torokfertőzések
 • Allergia és szénanátha
 • Gyomorégés (amikor a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe)
 • A klímaberendezésből jövő száraz levegő
 • Dohányzás
 • Passzív dohányzás
 • Rekedtség
 • Környezeti tényezők (pl.: károsanyag-kibocsátás és légszennyezés)
 • Meglévő alapbetegségek (pl.: pajzsmirigy-rendellenességek és horkolás)
 • Gyógyszerek mellékhatása (pl.: ACE-gátlók, inhalátorok)

Torokfájásra szedhető gyógyszerek3

A Strepsils termékcsalád a torokfájás tüneteinek enyhítésére és kezelésére szolgáló termékek széles választékát kínálja. Már a torokfájás első jeleitől kezdve a fertőtlenítő hatású Strepsils felveszi a harcot a vírusokkal és baktériumokkal, valamint gyorsan enyhíti a tüneteket, és megakadályozza a torokfájás súlyosbodását.

Ha a torka rendkívül fáj és nagyon gyulladt, a Strepfen szopogató tabletta és a Strepfen Direkt spray tudja enyhíteni a fájdalmat és a gyulladást. Mindkét termék gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és ezáltal duzzanatcsökkentő hatású. Különösen a torokspray hosszantartó hatású, mivel akár 6 órán keresztül képes csökkenteni a fájdalmat és a gyulladás mértékét.