A baktériumok és a vírusok teljesen eltérnek egymástól.

 

Míg a baktériumok önmagukban is élő szervezetek, addig a vírusoknak gazdasejtre van szükségük a szaporodáshoz. A baktériumos fertőzések ezért antibiotikumokkal kezelhetők, viszont a vírusfertőzéseket nehéz gyógyszeresen kezelni.


A baktériumok és a vírusok a saját egyedi módszereikkel tudnak megbetegíteni minket, de ezen kívül semmi közös nincs bennük. A baktériumok mikroszkopikusan kicsi, egysejtű élő szervezetek, amelyek saját anyagcserével rendelkeznek és szaporodásra képesek. Ha túl sok baktérium kerül az emberi szervezetbe, azok megbetegíthetnek minket, legrosszabb esetben pedig akár halált is okozhatnak, az antibiotikumokkal viszont megakadályozható a betegségek előrehaladása.
A vírusok ehhez képest nagyon egyszerű felépítésűek, és szigorúan véve nem számítanak élő szervezeteknek, mivel önmagukban, gazdasejt nélkül nem mutatnak klasszikus életjelenségeket.

A baktériumok és vírusok legfontosabb megkülönböztető jegyei

  • Méret: A baktériumok nagyobbak, mint a vírusok.
  • Felépítés: A vírusok nagyon egyszerű felépítésűek. Nem rendelkeznek saját sejtelemekkel, így anyagcseréjük sincs. Szigorúan véve tehát nem tekinthetők élő szervezeteknek. A baktériumok viszont nagyon is élő organizmusok, megfelelő sejtfallal és belső felépítéssel rendelkeznek.
  • Szaporodás: A vírusok önmagukban nem képesek szaporodni - megtámadják az emberi sejteket, és gazdatestként használják őket - enélkül ugyanis elpusztulnak. A baktériumok ezzel ellentétben önállóan, sejtosztódással szaporodnak.
  • Betegségek átadása: A vírusok és a baktériumok különböző módon betegítenek meg minket. A vírusok elpusztítják a szervezetünkben lévő sejteket, a baktériumok viszont károsítják a szervezetet, például toxikus anyagcsere-termékek révén.
  • Kezelése: A bakteriális fertőzés antibiotikummal kezelhető, mivel az megtámadja a baktériumok szerkezetét, ezáltal biztosítva, hogy azok elpusztuljanak. Ehhez képest a vírusok gyógyszeresen nehezen kezelhetők. Az antibiotikumok a vírusok esetében használhatatlanok, mivel a vírusoknak nincs saját anyagcseréjük vagy sejtfaluk, amit az antibiotikum meg tudna támadni. A specifikus vírusellenes szerek viszont csak egyes vírustípusok ellen hatásosak. Ha a szervezetünk saját védekezőképessége sikeresen le tudja győzni a vírust, akkor gyakran immunissá válunk az adott kórokozóval szemben, így az már nem fertőzhet meg bennünket a későbbiekben.

Egy másik nagy különbség a vírusok és a baktériumok között, hogy nem minden baktérium betegít meg minket; egyes baktériumok létfontosságúak az emberi élet számára.

Miért van szükségünk mégis a baktériumokra?

Az emberi szervezetben a szervezet saját sejtjeinél körülbelül 15-ször több baktérium található. Ez összesen körülbelül 100 milliárd baktériumot jelent. A baktériumok nélkülözhetetlenek az élethez, különösen az emésztőrendszerünk számára, amely egyszerűen nem tudna működni nélkülük. A bélrendszerünkben különösen sok baktérium él. Jelenlétük elősegíti a savak, zsírok lebontását és a különböző vitaminok szintetizálását és előállítását,például a szervezet számára rendkívül fontos B12-vitamint csak a bélbaktériumok képesek előállítani.

A baktériumok tehát egyszerűen az életünk nélkülözhetetlen részét képezik.