Az antibiotikumok felelősségteljes használata

Elvileg bármilyen antibiotikum szedése azt eredményezheti, hogy a baktériumok egyre ellenállóbbá válnak az alkalmazott antibiotikummal szemben. Ezáltal az antibiotikum használhatatlanná válik, mivel a baktérium olyan védekező mechanizmusokat fejleszt ki, amelyek lehetővé teszik, hogy ellenállóvá váljon az antibiotikum hatásával szemben. Mivel számos olyan betegség van, amelyre az antibiotikumok életmentő kezelést nyújtanak, különösen fontos, hogy mindenki kivegye a részét a rezisztencia visszaszorításában. Az alábbi 7 pont segít a fertőzésveszély minimalizálásában és abban, hogyan használhatóak felelősségteljesen az antibiotikumok:

Ne ragaszkodjon az antibiotikumok használatához!

Az antibiotikumok nem hatnak a vírusokra, és sok más esetben gyakran nincs is szükség rájuk. Mindig hallgasson az orvos tanácsára, és csak alapos kivizsgálás után és előírás szerint szedjen antibiotikumot.

Szedje végig az antibiotikum-kúrát!

Ha orvosa antibiotikumot ír fel, általában azt is elmondja, hogyan kell azt szedni. Nagyon fontos, hogy betartsa az orvos utasításait, mivel az antibiotikumos kezelés időtartama a fertőzéstől és a gyógyszer fajtájától függ. Még ha jobban is érzi magát, folytassa a kezelést az orvos utasításai szerint! A kezelés csak akkor lesz sikeres, ha a szervezetében kellően magas a gyógyszer koncentrációja. Ha nem szedi be a szükséges adagot, vagy ha nem fejezi be a kúrát, az ellenállóbb baktériumok túlélhetik és ellenállhatnak a gyógyszer hatásának.

Ne adjon antibiotikumot másoknak!

Soha ne adjon megmaradt antibiotikumot másoknak! A kapott antibiotikum nem biztos, hogy másnak is jó, és a szedett gyógyszerek hatását is befolyásolhatja.

Az antibiotikumok megfelelő ártalmatlanítása

A felesleges antibiotikumoktól a megfelelő módon szabaduljon meg. A legtöbb gyógyszertár visszaveszi a felesleges gyógyszereket, és megfelelően ártalmatlanítja azokat. Egyes helyi hatóságok veszélyes hulladék lerakó pontokat is kijelölhetnek, de az antibiotikumok a vegyes hulladékba is kidobhatóak. Fontos! Sose húzza le a megmaradt antibiotikumot a WC-n. Ez ugyanis károsítja a környezetet és hozzájárul a kórokozóknál az antibiotikum-rezisztencia kialakulásához.

Rendszeresen kézmosás

Nap közben rendszeresen mosson kezet! Különösen fontos a WC-használat utáni kézmosás, mivel a mellékhelyiségek számos kórokozó baktériumnak adhatnak otthont.

Mindig oltassa be magát!

A védőoltások esetében rendszeres emlékeztető oltásokra van szükség ahhoz, hogy az általuk biztosított védelem fenntartható legyen. Az emlékeztető oltás ideje és szükségessége a vakcinától függ. Az oltási naplóból kiderül, hogy mikor esedékes a következő oltás; ha nem biztos benne, beszéljen a háziorvosával!

Tartsa be az orvosa tanácsait!

Ha további kérdései vannak vagy még mindig bizonytalan, forduljon a háziorvosához vagy gyógyszerészéhez, és kövesse az antibiotikumok szedésével kapcsolatos tanácsaikat! Tájékoztassa a háziorvosát, ha bármilyen más gyógyszert is szed! Az antibiotikumok bizonyos mértékig komoly kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel, ami miatt súlyosabb mellékhatások alakulhatnak ki, illetve az antibiotikumok ronthatják a szedett gyógyszerek hatékonyságát.