Torokfájást számos tényező okozhat, beleértve a környezeti okokat és a fertőzéseket is.

A belélegzett levegő közvetlen hatással van a torok egészségi állapotára,1mivel akár szennyezőanyagokat, környezeti allergéneket, baktériumokat vagy vírusokat is tartalmazhat. A fertőzés elleni védelem érdekében a torkot nyálkaréteg borítja, amely a garatban lévő membránokat nedvesen tartja. Ez a nyálkaréteg immunsejteket, enzimeket és antitesteket is tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak az idegen testek ellen. Ha a torok védekezőképessége csökken, a környezeti tényezők és a kórokozók fájdalmas torokfájás kialakulásához vezethetnek.

A torokfájás leggyakoribb környezeti okai a következők:

Levegőminőség

A levegő hőmérsékletének és páratartalmának változása hatással lehet a torokban lévő védő nyálkaréteg állapotára, és torokirritációt okozhat. Különösen a hideg és a száraz levegő befolyásolja a légutak öntisztulási folyamatait, mivel kiszárítja és gyengíti a védő nyálkaréteget, ez viszont veszélyezteti a torok védekező mechanizmusait, és növeli a fertőzés kockázatát. Azonban nem csak a levegő hőmérsékletének és páratartalmának szezonális változásai felelősek a kockázat növekedéséért, hanem a klímaberendezések is.

Aktív és passzív dohányzás2

Ha a garat nyálkahártyája ép, akkor védőgátat képez, és megakadályozza, hogy a kórokozók behatoljanak a torok szöveteibe. A hosszabb ideig tartó, dohányfüstnek való aktív vagy passzív kitettség a torok nyálkahártyájának károsodásához vezethet.

Fontos: A passzív dohányzás ugyanúgy károsíthatja a torkot, mint az aktív dohányzás! Mindkét esetben a belélegzett levegő olyan anyagokat tartalmaz, amelyek tönkreteszik a nyálkahártyát.

Környezeti szennyezés

Az ipari folyamatokból és a közlekedésből származó részecskék és szennyezőanyagok a nyálkahártya és annak sejtjeinek irritációja által torokgyulladás kialakulásához vezethetnek.

Ismert szezonális fertőző betegségek

A vírusok és baktériumok károsíthatják a torok nyálkarétegét, ha áthatolnak a védőrétegen és a szövetekben szaporodni kezdenek. Ez gyulladást okoz, ami fájdalmat, valamint a torok duzzanatát és kipirosodását eredményezi.

Társadalmi érintkezés

Amikor emberek között vagyunk, észszerű esély van rá, hogy megfertőződünk az általuk hordozott vírusokkal és baktériumokkal. A beszéd, kiabálás és éneklés során vírusokat és baktériumokat tartalmazó cseppek juthatnak a levegőbe. Ezek a tevékenységek a torok irritációját is okozhatják, valamint megterhelhetik a hangszalagokat és a torok izmait. Több, mint 100 különböző vírus okozhat megfázást, amelyek többsége cseppfertőzéssel terjed, például tüsszentés, köhögés vagy kézfogás által. Ha az immunrendszer gyenge, a fertőzés kockázata is sokkal magasabb. Mivel az ezeket a betegségeket okozó kórokozók mindenféle felületen megtalálhatók, ezért nyilvános helyeken legyen különösen elővigyázatos, és használjon papírzsebkendőt, ha köhögnie vagy tüsszentenie kell, hogy ne fertőzzön meg másokat!

Torokfájásra szedhető gyógyszerek

A Strepsils termékcsalád a torokfájás tüneteinek enyhítésére és kezelésére szolgáló termékek széles választékát kínálja. A torokfájás első tüneteinek megjelenésekor a Strepsils szopogató tabletta használatát javasoljuk, mivel a tabletta antiszeptikus (fertőtlenítő) hatású és enyhíti a fájdalmat.

Ha a torka rendkívül fáj és nagyon gyulladt, a Strepfen szopogató tabletta és a Strepfen Direkt spray tudja enyhíteni a fájdalmat és a gyulladást. Mindkét termék gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és ezáltal duzzanatcsökkentő hatású is. Különösen a torokspray hosszantartó hatású, mivel akár 6 órán keresztül képes csökkenteni a fájdalmat és a gyulladás mértékét.

Mikor keresse fel az orvosát a torokfájással kapcsolatban?

Habár a legtöbb esetben a torokfájás gyógyszeres torokspray és szopogató tabletta használatával, sok folyadék fogyasztásával és elegendő pihenéssel kezelhető, bizonyos esetekben orvoshoz kell fordulni.

MIKOR KERESSE FEL AZ ORVOSÁT?

Ha tünetei az orvos korábbi utasításai ellenére sem javulnak, keresse fel ismét az orvosát, aki további vizsgálatokat végez majd el

A torokfájás kialakulásának megelőzése

Vannak olyan módszerek, amelyekkel megerősítheti az immunrendszerét, és csökkentheti a torokfájás kialakulásának esélyét:

  • Táplálkozzon kiegyensúlyozottan, egyen sokféle gyümölcsöt és zöldséget (legalább napi öt adagot)!
  • Aludja ki magát! - a legtöbb embernek 7-9 óra alvásra van szüksége
  • Mozogjon rendszeresen, lehetőleg a szabadban!
  • Próbálja kerülni a stresszt, vagy dolgozzon ki stresszkezelési módszereket!
  • Kerülje az aktív és passzív dohányzást!
  • Fogyasszon sok folyadékot, hogy ne száradjon ki a torka!
  • Ha zárt térben tartózkodik, lehetőség szerint kerülje a huzatot és a légkondicionált környezetet, illetve használjon párásítót!